Vroeger en nu

Elke dag opnieuw merken we dat bezoekers van ons dierenasiel er een heel ander beeld van hebben dan wat het in werkelijkheid is. Waar vroeger een dierenasiel enkel maar dieren opving en terug liet adopteren ondergaan alle opgevangen dieren nu een grondige screening.
Er is zowel aandacht voor hun medisch verleden als het gedrag tegenover mensen en dieren.

Twee dierenartsen, twee dierenverzorgers en ruim vijftig vrijwilligers staan elke dag klaar om alle opgevangen dieren de nodige zorgen te geven.
Maar er is nog meer! Ook de rennen, de quarantainezone, het kattenverblijf en de talloze kattenbakken moeten dagelijks worden gereinigd.

Het belangrijkste blijft uiteraard de zorg voor de dieren. Tijd noch kosten worden gespaard om dieren er bovenop te helpen. Nochtans is een dierenasiel geen dierenkliniek. Ons budget is strikt beperkt en we moeten dus roeien met de riemen die we hebben. Wist je dat bijvoorbeeld één op vier katten die binnenkomen, een blaasontsteking hebben?

Behandeling bij elk dier

  • Ontwormen

  • Ontvlooien

  • Eventueel wassen

  • Groot medisch onderzoek

  • Inenten

  • Chippen & registreren (Dog & Cat ID)

  • Steriliseren (katten)

  • Trimmen

Behalve bij onze Laika worden nog veel en soms zware , ingrepen uitgevoerd

Bubbles, de 8-jarige Engelse Bulldog, had een grote tumor onder de kin.

Die tumor werd operatief verwijderd. Ze verbleef enige tijd bij een vrijwilliger die als gastgezin fungeerde maar al heel snel vond ze haar gouden mandje!

Calypso, een mooie tricolor kat, werd aangereden terug gevonden op straat.

Die fractuur was het resultaat van het ongeval. Ze werd geopereerd door onze orthopedist (botten fixeren met een metalen plaatje).

Deze jonge kattin viel van het balkon, drie verdiepingen naar beneden.

Ze overleefde de val maar hield er wel een gebroken poot en kaakbeen aan over. Na haar operatie en revalidatie werd ze spoedig geadopteerd.

Shanti, de 6-jarige Labrador, had een ruptuur van de voorste kruisbanden.

Letsels aan dit ligament krijg je meestal na een geforceerde torsie van de knie. Hij werd succesvol geopereerd in ons kabinet door de orthopedist.

En uiteindelijk, na onderzoek en revalidatie… begint het volgend hoofdstuk.

Heel wat opgevangen dieren dragen een rugzakje met zich mee. Trauma’s, rouwen, mishandelingen, verwaarloost of gedumpt. Ze moeten weer vertrouwen krijgen in mensen want ze moeten terug in een adoptiegezin worden geplaatst. Bij sommige is dit een lange weg die moet afgelegd worden vooraleer ze weer de maatschappij in kunnen. Maar een gans leger met deskundige vrijwilligers staat klaar om die taak tot een goed einde te brengen.

Hun gedrag wordt bestudeerd en een gepast plan uitgeschreven voor de dieren die dit nodig hebben. We prijzen ons gelukkig met de enthousiaste inzet van dierenverzorgers, vrijwilligers, therapeuten, … want we streven ernaar dat het voor alle dieren uiteindelijk goed komt!

Johan Devloo is de vaste dierenarts van Dierenasiel Ganzeweide.

De beide dierenartsen nemen een heel belangrijke rol op in de werking van het dierenasiel. Alle opgevangen dieren worden in quarantaine geplaatst en verlaten die zone pas nadat de dierenarts deze dieren heeft nagezien, gevaccineerd en indien nodig ook gechipt.

Gezien de poezen nog een tweede vaccin moeten krijgen, verblijven ze iets langer in de quarantaine zone. Tijdens die periode plant de dierenarts de sterilisatie of castratie van de poezen. Eens onvruchtbaar kunnen ze verhuizen naar de adoptiezone waar de poezen in groep gehuisvest zijn.

Stephanie Maere neemt regelmatig taken over van dierenarts Johan Devloo.

Dierenasiel Ganzeweide beschikt over een professioneel uitgerust kabinet dierenarts en een recovery-room.

Door een bijzondere afregeling van de ventilatie in het dierenasiel, wordt het kabinet van de dierenarts in overdruk geplaatst, hierdoor krijgen bacteriën niet de kans binnen te dringen in deze zone van het gebouw.

De dierenartsen houden ook toezicht over de algemene hygiëne in het dierenasiel en geven raad om tot een goede werking te komen in het dierenasiel.